زندگینامه حاج اسماعیل مدنیان

 حاج اسماعیل مدنیان محمدی در چهارم بهمن ماه در شب عید قربان سال ۱۲۸۵ (ه.ش) در خانواده­ای مذهبی و از اقشار متوسط جامعه در روستای محمدیه از توابع شهرستان نایین پا به عرصه وجود نهاد. پدر ایشان مرحوم حسینعلی توکلی از معماران و عبابافان به نام آن روزگار بود. وی دروس مکتبی را در همان روستا به اتمام رسانید و در سن ۱۵سالگی برای کسب علم و روزی راهی مشهد مقدس گردید و در حوزه علمیه مشهد جامع­ المقدمات را در مدت کوتاهی فرا گرفت. در آن شهر نزد عموی خود به شغل عبافروشی مشغول گردید و به جهت کسب معیشت از ادامه تحصیل محروم گردیدند. ایشان در این مدت از محضر آیت ­الله شیخ حسنعلی نخودکی اصفهانی نیز بهره برده­اند.

یک سال پس از تصویب قانون لباس متحدالشکل (دیماه ۱۳۰۷) که موجب کسادی بازار عبای نایینی گردید، به اصفهان مهاجرت نمودند و در آنجا به کسب و کار و تجارت مشغول شدند. پس از آن در سال ۱۳۱۰ به شهر ناصریه (اهواز) نقل مکان نمودند. در اهواز با شراکت یکی از تجار، تجارت خانه ­ای راه ­اندازی کرده و اقلام ضروری و مایحتاج مردم را تهیه می ­کردند. ایشان به سال ۱۳۱۶ با خانواده میرزا عبدالله نوری (فرزند شیخ یحیی نوری) وصلت کرده که حاصل این ازدواج ۶ پسر (به نام­ های مهدی، رضا، حسین، حسن، محمد، علی) و ۵ دختر بود.

از دغدغه های فکری ایشان اشاعه مذهب شیعه جعفری بود که حاصل این تلاش ساخت و تأسیس چندین مسجد و حسینیه در شهر اهواز و زادگاهشان محمدیه بوده است. وی در طول عمر پربرکت خود خدمات فراوانی در راستای معیشت، ازدواج، احداث خانه، ساخت درمانگاه و اماکن مذهبی در روستای محمدیه و شهرستان اهواز نمودند که از آن جمله است:

خرید بخشی از خانه­ های اطراف حرم علی ابن مهزیار اهوازی (۱۳۲۴ه.ش) و وقف آن برای حرم،پشتیبانی مالی جهت خرید و احداث کانون بحث و انتقاد دینی در مشهد (۱۳۴۱ه.ش)، خرید زمین و اهدای آن به مسجد عباد محمدیه (۱۳۴۴ه.ش)، اهدای زمین و ساخت درمانگاه رازی در آسیه آباد اهواز (۱۳۴۶ه.ش)، خرید عرصه و ساخت بیش از نیمی از مؤسسه زینبیه و فاطمیه اهواز (۱۳۵۰ه.ش)، ساخت بیش از ۳۰۰ واحد مسکونی ارزان قیمت در منطقه کوی مدنیان و تخصیص آنها به طبقه محروم و کم درآمد با اقساط بلند مدت (۱۳۵۰ الی ۱۳۵۵ه.ش)، کمک در ساخت و راه­اندازی درمانگاه ولیعصر در جنوب اهواز (۱۳۵۲ه.ش)، اهدای زمین و ساخت حمام ولیعصر محمدیه (۱۳۵۴ه.ش؛ در زمان تبعید به نایین)، اهدای زمین، ساخت و وقف مسجد امیر­المؤمین کوی مدرس اهواز (۱۳۵۸ه.ش)، اهدای زمین و ساختمان مدرسه دوشهید باوی کوی مدرس اهواز به سازمان آموزش و پرورش (۱۳۵۸ه.ش)، اهدای زمین، ساخت و وقف مسجد شهدا حصیرآباد اهواز (۱۳۶۰ه.ش).

از دیگر خدمات انجام شده توسط ایشان دعوت از سخنرانان و خطبای به نام قبل از انقلاب بوده است که از آن جمله می­توان به مرحوم آیت­ الله میرزا علی فلسفی، آیت­ الله ابوالقاسم خزعلی، آیت ­الله عباس واعظ طبسی، مرحوم حجت­ الاسلام ­و­المسلمین غلامرضا گلسرخی کاشانی، مرحوم حجت­ الاسلام­ و­المسلمین شیخ عباسعلی اسلامی، حجت­ الاسلام­ و­المسلمین حاج حسین نبوی، حجت­ الاسلام­ و­المسلمین سید جمال سحری و حجت ­الاسلام ­و­المسلمین سید حسن ابطحی که همگی ایشان در ایام مختلف در دهه ۴۰ و ۵۰ شمسی در اهواز به دعوت حاج اسماعیل مدنیان به ایراد سخنرانی می­پرداختند.

از مسئولیت­های عام­ المنفعه آن مرحوم می­توان به ریاست سازمان شیر و خورشید خوزستان (هلال احمر) از سال ۱۳۳۹ تا ۱۳۵۶، ناظر مالی اردوی کار اهواز از سال ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۰، ناظر مالی بیمارستان دانشگاه جندی شاپور از سال ۱۳۴۴ تا ۱۳۴۸ اشاره کرد. تهیه زمین برای ساخت دارالعلم آیت­ الله بهبهانی از شهرداری اهواز و تامین هزینه­ ها و مدیریت بر پروژه ساخت در بین سال­های ۱۳۳۹ تا ۱۳۴۴ از دیگر فعالیت­های ایشان می­باشد.

وی همواره ارتباط و تعامل خوبی با مراجع و علمای وقت در اهواز­، قم و نجف داشتند­. آیت­ الله سید ابوالحسن اصفهانی­، آیت ­الله سید حسین بروجردی­، آیت ­الله سید علی موسوی بهبهانی­، آیت­ الله سید شهاب­الدین حسینی مرعشی نجفی­، آیت­ الله محمد جعفر موسوی (مروج)­، آیت­ الله سید اسماعیل حسینی مرعشی و آیت­ الله سید روح­ الله موسوی خمینی از جمله مراجع وقت بودند که حاج اسماعیل مدنیان وجوهات و کمک­های مالی خود را به حوزه­های علمیه (طبق اسناد موجود) به آنان پرداخت می­نمودند­.

در سال ۱۳۶۷ ه.ش وی زمینی به مساحت ۵۰۰۰ متر مربع را در بهترین نقطه از کیانپارس به جهت ساخت حسینیه و سایر اماکن عام­المنفعه وقف نمودند که تولیت آن مادام ­الحیات برای خود و پس از وفات در فرزندان ذکور (نسل اندر نسل) ادامه یابد­.

طراحی و اجرای ساخت موقوفه در سال ۱۳۷۹ه.ش با نظر متولی منصوص وقت (حاج اسماعیل مدنیان) و مشارکت صندوق عمران موقوفات کشور و اولاد واقف با زیر بنایی بالغ بر ۱۹۰۰۰ مترمربع آغاز گردید که تا سال ۱۳۸۴ه.ش هشتاد درصد عملیات عمرانی آن به اتمام رسید­.

 مجمتع فرهنگی مذهبی تجاری موقوفه حاج اسماعیل مدنیان در ۴ طبقه شامل­: پارکینگ عمومی (۵۰۰۰ مترمربع)­، بازار امام رضا علیه­ السلام (۴۰۰۰ مترمربع)­، حسینیه امام رضا علیه ­السلام در دو طبقه ویژه آقایان و بانوان (هر طبقه ۸۰۰ متر مربع )­، واحد­های اداری و آموزشی (۳۲۰۰ مترمربع)­، فرهنگسرا شامل آمفی تئاتر­، نگارخانه­، سالن اجتماعات (۳۰۰۰ مترمربع) می­باشد­. حسینیه­ ها و بازار در سال ۱۳۸۳ با نام مبارک امام رضا علیه­ السلام مزین و راه­ اندازی گردیدند. فعالیت­های فرهنگی و مذهبی حسینیه امام رضا (ع) از همان بدو شروع بر اساس امور قرآنی و نشر مذهب شیعه جعفری بر طبق وقفنامه آغاز گردید­. برگزاری دو دوره مسابقات استانی حفظ، ترتیل و قرائت رضوان با حضور داوران بین­ المللی کشور در سال ۸۵ و ۸۶ نقطه عطفی در کارنامه فرهنگی این موقوفه بود به گونه­ای که پس از آن موسسه قرآنی امام رضا علیه­ السلام در قسمت واحدهای آموزشی تأسیس گردید و برگزاری کلاسهای مختلف قرآنی و دوره­های تابستانه و ... را تاکنون به طور منظم برگزار نموده است ولی متاسفانه عملیات تکمیل فرهنگسرای این موقوفه به دلیل عدم تأمین بودجه متوقف مانده که امید است در آینده­ای نزدیک این امر به سرانجام برسد.

و سرانجام روح بلند و ملکوتی عبد صالح خدا در ۱۸ مرداد ماه سال ۱۳۹۲ (ه.ش) در سن ۱۰۷ سالگی از قالب خاکی وداع و به دیار باقی شتافت. ولادت ایشان مقارن با اذان صبح جمعه عید قربان و وفاتشان در شامگاه جمعه عید فطر بود.